8 Şubat 2009 Pazar

Dal Üzerinde Orkide

Bildiğiniz veya bilmediğiniz gibi tropik orkide çeşitlerinin büyük bir kısmı yerde değil ağaç gövdesi veya dalları üzerinde yaşamaktadır.

Evde yetiştirmek üzere satın aldığımız orkideler daha pratik olduğu için saksı içerisine yerleştirilmiş parçalanmış ağaç parçaları içerisine köklendirilmiş halde gelmektedir. Saksılar kapalı bir ortam sunduğundan sulamalar arası bir kaç gün ile 2 hafta arasında değişebilmektedir.

Bu orkideleri doğal ortamlarında olduğu gibi ağaç dallarına monte edilmiş bir şekilde ev ortamında yetiştirmek mümkün. Ama bu işin zahmet istediğini ve bu tür bir çalışma yapacağınız orkideyi günde 1 ile 3 sefer kadar sulamaız gerektiğini ve her sulamada zayıf bir gübre çözeltisi kulanılması gerektiğini unutmamalısınız. Evden bir iki gün uzak kalmanız durumunda bile bitkinizin ölmesi mümkün.

Yaklaşık bir sene kadar önce üzerinde yosun bulunan bir odun parçası üzerine henüz kavanozundan yeni çıkardığım 2 Oncidium türü yavru orkideyi yerleştirdim. Bu odun parçasını o günden beri ortalama olarak günde 2 sefer sulamaktayım.

Orkideleri dalın üzerine yerleştirmek için yavruların köklerini nemli yosuna yerleştirdim. Ardından dal üzerinde yerlerini seçip bu yosunlarla beraber dal üzerine yerleştirip ince metal teller ile bağladım. Bu şekilde sarsılmalarda veya sulamalarda yerlerinden ayrılmalarını engellemiş oldum. 2 ay kadar bekledikten sonra telleri çıkardım, yeni kökler dala iyice tutunduğundan başka bir desteğe ihtiyaçları kalmadı.

Tel yerine herhangi bir ip de kullanılanılabilir ancak kalın ve örgülü bir ip kullanırsanız ince köklerin bu ip içerisinde geçmesi ve ileride ipin çıkarılması sırasında bu köklerin zarar görmesi söz konusu olabilir.

Şu ana kadar gerçekleşen büyüme oldukça yavaş ancak bu bitkileri şimdiye kadar hiç güneş ışığına çıkarmadım. Son 1 yıllarını diğer bazı orkidelerim ile birlikte Aerogarden ışıkları altında geçiriyorlar. Bu bahar ve yaz aylarında güneşe çıkararak arada bir fark olup olmadığına bakacağım. Belki de bu orkideler çok yavaş büyüyordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder