12 Ocak 2009 Pazartesi

Phalaenopsis Bakım İpuçları

Sağlıklı bir Phalaenopsis’i satın aldınız ve eve geldiniz, işte yapmanız gerekenler.

Bitkiyi gayet aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan pencere önü gibi bir yere koymalısınız. Eğer direkt güneş ışığı alacak bir yere koymak istiyorsanız mutlaka güneşin etkisini azaltmak için tül perde veya benzeri etki gösteren bir engelin arkasına konumlandırın. Direkt güneş ışığı yaprakların onarılamaz derecede hasar görmesine sebep olacaktır. Bu bitkiyi öldürmez ama yaralı, delinmiş yapraklar göze pek hoş gelmiyor.

Sulamalar arasında saksı harcının kurumasına izin verin. Ama çok da kuru bırakmayın. Genel olarak az sıklıkta ancak bolca sulama tavsiye edilir. Normal şartlarda ev içerisinde aydınlık bir yerde duran Phalaenopsis'lerin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Ancak ışık miktarı, sıcaklık ve saksı harcı karışımı faktörlerini göz önünde tutmalısınız. Eğer saksı harcı olarak Sphagnum Moss (bir çeşit yosun) kullanılmış ise, sulama sıklığınızı düşürerek sulama aralarında bu yosunun çok az nemli kalıncaya kadar kurumasına izin vermelisiniz. Saksı harcında kullanılan karışım ne kadar çok su tutuyorsa o kadar az sıklıkta sulamanız uygun olur. Az ışık alan ve serin bir yere yerleştirdiğiniz bitkinin aydınlık ve sıcak bir yerde duran orkideye göre su ihtiyacı daha az olacaktır.

Sıcaklık ve nem Phalaenopsis’ler için diğer orkide çeşitleri kadar olmasa da önemlidir. Sıcaklığın kış aylarında 20 derecenin altına düşmemesi gerekir. Kışları 23-25 derece ideal sıcaklıklardır. Yazları sıcaklığın 30 derecenin çok üzerine çıkmamasına dikkat edin. Sıcaklık artışı ile birlikte ortam neminin de artıyor olmasına dikkat edilmeli. Eğer sıcaklık ile birlikte nem oranı artmamış ise orkidenizin yapraklarından gerçekleşen su kaybı telafi edilmesi güç bir şekilde artabilir. Bunun önüne geçmek için orkide saksılarınızın altına, içine büyükçe çakıl taşları dolduracağınız bir saksı altlığı yerleştirin. Altlığın içerisini su ile doldurun ama suyun orkide saksısının tabanına kadar yükselmesine için vermeyin. Bu sayede bitkinizin bulunduğu noktanın nemini uygun oranlara çekebilirsiniz.

Bir hafta kadar önce orkidelerimin yarısının saksılarına Vilmorin’in ev bitkileri için ürettiği gübre çubuklarından yerleştirdim ancak yaptığım hatanın farkına varıp bu işten vazgeçmem pek uzun sürmedi. Gübreleri yerleştirdikten sonraki ilk sulamamın üzerinden bir gün geçtikten sonra çubuklar küflendi, tüm çubukları cımbız yardımı ile temizlemek zorunda kaldım. Orkidelerin bir tanesinin köklerine de sıçrayan küf probleminin yayılmasını engellemek için, küfleneye başlayan kökleri kesmek ve saksıdan çıkarmak zorunda kaldım.

Phalaenopsisler’inizi gübreleyecekseniz mutlaka ama mutlaka sıvı gübreleri tercih edin. Yurtdışında orkideler için üretilmiş yavaş yarayışlı gübreler satılıyor ama Türkiyede malesef bu ürünlerden bulunmuyor. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için suyla karıştırılarak kullanacağınız sıvı gübreleri, üzerinde yazan gübre/su oranının dörtte biri yoğunlukta iki haftada bir kez uygulayın.

Phalaenopsis ve daha bir çok farklı orkide türü hakında bilgi edinmek için şu kitabı tavsiye edebilirim. Amazon.com'dan ısmarlamadan önce Remzi Kitabevi veya D&R mağazalarına sorabilirsiniz. Remzi Kitabevi hobi ve özel merak konularında daha fazla kitap tutuyor stoklarında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder